Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η ηλεκτρονική διαδικασία για την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής του ΕΟΠΠΥ

 


 

 

Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και πως θα καταχωρίσετε ηλεκτρονικά εύκολα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις  τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΠΥ. Όσοι έχετε ενεργή ασφαλιστική ικανότητα μπορείτε να καταθέσετε τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΕΟΠΠΥ και να λάβετε τα χρήματα στον λογαριασμό Τράπεζας που θέλετε (Εθνική,Πειραιώς,Eurobank κτλ.). 

Ακόμα και αν καταχωρήσετε τα δικαιολογιτικά και η ασφάλεια σας λίγει σε 2-3 μέρες δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί η καταχώρηση να γίνει μέσα στις ημέρες που είσαστε ασφαλισμένοι.Δεν χρειάζετε να πάτε σε κανέναν φορέα ούτε να περιμένετε σε ουρές η διαδικασία αυτή γίνετε πλέον ηλεκτρονικά.



Η διαδικασία για την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής του ΕΟΠΠΥ

1. Εξετάζεστε από πιστοποιημένο οφθαλμίατρο του ΕΟΠΠΥ

Ρωτήστε έναν οφθαλμίατρο ή πάρτε τηλέφωνο και ρωτήστε τον αν είναι πιστοποιημένος οφθαλμίατρος του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια θα σας εξετάσει και θα σας συνταγογραφήση τα απαιτούμενα τη συνταγή γυαλιών και ηλεκτρονική γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ (Είναι δύο φωτοτυπίες). Να ξέρετε και τον αριθμό ΑΜΑ σας.


2. Αγορά των γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής

Στη συνέχεια μέσα σε ένα μήνα από την από την ημερομηνία συνταγογράφησης πηγαίνετε σε ένα κατάστημα οπτικών και αγοράζετε τα γυαλιά οράσεως ή τους φακούς επαφής. Αναφέρετε ότι θέλετε μια βεβαίωση για να την καταχωρήσετε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΥ. Ο οπτικός θα σας δώσει την απόδειξη και μια βεβαίωση.

3. Καταχώρηση δικαιολογητικών ηλεκτρονικά και αίτηση αποζημίωσης

Αφού έχετε συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να τα σαρώσετε ή να τα βγάλετε μια φωτογραφία, επιπλέον και την πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης ή άλλο αποδεικτικό και στη συνέχεια να μπείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΥ και καταχωρήστε τα δικαιολογητικά και κάποια στοιχεία σας.

Για την καταχώρηση των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του ΕΟΠΠΥ θα χρειαστείτε

Προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TaxisnetΑΜΚΑΑπαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή (σκαναρισμένα ή φωτογραφία)Τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος την 1η σελίδα βιβλιαρίου ή άλλο αποδεικτικό σε ηλεκτρονική μορφή  (σκαναρισμένο ή φωτογραφία)Τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνουΗλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (Email)



Οδηγίες καταχώρησης των δικαιολογητικών.

1. Εισέρχεστε στην σελίδα του ΕΟΠΠΥ


2. Επιλέγετε Φάκελος Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ)

3. Εισάγετε τους κωδικούς κωδικού χρήστη και το συνθηματικό αν έχετε προσωπικό λογαριασμό ΕΟΠΠΥ αν δεν έχετ επιλέξτε Σύνδεση με Κωδικούς TAXISNET

4. Αφού συνδεθείτε θα σας εμφανίσει να βάλετε το Α.Μ.Κ.Α σας

5. Επιλέγετε Ατομικά Αιτήματα Παροχών

6. Επιλέγετε Υποβολή

7. Επιλέγετε Θέμα αιτήματος ΟΠΤΙΚΑ

8. Στη συνέχεια καταχωρείτε τον Ταχυδρομικό Κώδικα "ΤΚ" της κατοικίας σας.

9. Στην καρτέλα στοιχεία ασφαλισμένου καταχωρείτε στο πεδίο "Αφορά" αν πρόκειται για έμμεσο η άμεσο μέλος και συμπληρώστε τον ΑΜΚΑ. (Οι έμμεσα ασφαλισμένοι αφού επιλέξουν «έμμέσο μέλος» εισάγουν τον δικό τους ΑΜΚΑ και θα εμφανιστούν αυτόματα τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία. Μόνο στο πεδίο «Στοιχεία Δικαιούχου» εισάγουν αυτά του άμεσα ασφαλισμένου.Για ανήλικα προστατευόμενα μέλη κάνετε ότι για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

10. Στην καρτέλα Στοιχεία Επικοινωνίας καταχωρείτε τον λογαριασμό email και το κινητό τηλέφωνο σας. Όπως και στην καρτέλα Στοιχεία Δικαιούχου συμπληρώνετε τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου και τον λογαριασμό Τράπεζας ΙΒΑΝ επιθυμείτε να λάβετε το ποσό της αποζημίωσης οπτικών. Στο πεδίο «Αιτούμενο ποσό» καταχωρούμε το ακριβές ποσό τις απόδειξης που σας δόθηκε από το κατάστημά οπτικών.


11. Λίγο ποιο κάτω στην καρτέλα Στοιχεία Παραπεμπτικού/Γνωμάτευσης βλέπετε τις διαθέσιμες Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ (Πίνακας «Διαθέσιμες»). Επιλέξτε τον αριθμό που συμπίπτει με αυτόν που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το barcode στη γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ, που σας χορήγησε οφθαλμίατρος σας, και πατήστε το βελάκι για να την μεταφέρετε στον πίνακα «Επιλεγμένες».

12. Λίγο ποιο κάτω θα καταχωρήσετε τα σκαναρισμένα ή φωτογραφημένα σας έγγραφα

1* . Κάντε κλικ στο + και βρείτε την Απόδειξη από το κατάστημα οπτικών και ανεβάστε το. Αν το καταχωρήσατε σωστά θα σας εμφανίσει με μπλε Επιτυχές ανέβασμα του αρχείου.2* . Κάντε κλικ στο + και βρείτε την Βεβαίωση από το κατάστημα οπτικών και ανεβάστε το. 

Αν το καταχωρήσατε σωστά θα σας εμφανίσει με μπλε  Επιτυχές ανέβασμα του αρχείου.3* . Κάντε κλικ στο + και βρείτε την φωτοτυπία του τραπεζικού σας λογαριασμού την πρώτη και ανεβάστε την. Αν το καταχωρήσατε σωστά θα σας εμφανίσει με μπλε  Επιτυχές ανέβασμα του αρχείου.

13. Επιλέξτε ✔️και τα δύο τετράγωνα ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρήσετε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά είναι αληθή. Και κάντε κλικ στο Υποβολή Αιτήματος και περιμένετε να γίνει η επιβεβαίωση.

14. Θα σας εμφανίσει ένα παράθυρο που περιέχει ένα μήνυμα σημειώστε τον αριθμό πρωτοκόλλου και αρμόδια ΠΕΔΙ ώστε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν λάβετε την αποζημίωση για τα οπτικά. 

Ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να υπερβεί τους 2-3 μήνες.Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δικαιούται ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως (κρύσταλλα και σκελετό) κάθε 4 χρόνια ή ένα ζεύγος φακών επαφής κάθε 2 χρόνια.Σε παιδιά έως 12 ετών, καλύπτονται γυαλιά οράσεως με φακούς ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 χρόνια.

 Επίσης προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γυαλιά για τους ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, όχι όμως δύο ζευγάρια (για παράδειγμα, ένα μυωπίας και ένα πρεσβυωπίας).

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας, πολυεστιακά και διπλοεστιακά) (κρύσταλλα και σκελετός) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100,00€ ανά τετραετία και για κάθε φακό επαφής τα 25,00€.

Στην περίπτωση κερατόκωνου, το ποσόν για κάθε φακό επαφής ανέρχεται στα 70,00€.

 

ΠΗΓΗ. newsnowgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου