Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Περιδιαβαίνοντας τα ερείπια, σχεδόν, του Σ.Σ. Αμυνταίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

 

 

 

Λίγοι είναι αυτοί, σε Φλώρινα και Αμύνταιο που πιστεύουν, πλέον, ότι η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης, Έδεσσας, Αμυνταίου, Φλώρινας

  μπορεί να  επαναλειτουργήσει.  Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια έβλεπαν πως μέρα με τη μέρα,  χρόνο με το χρόνο, η Πολιτεία  απαξίωσε  το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο, προς όφελος άλλων ανταγωνιστριών ενδεχομένως, εταιριών μεταφορών.

Η περί ου ο λόγος  σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάστηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το έτος 1894 και αποτελούσε τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας- Αμυνταίου -Μεσονησίου και Μοναστηρίου – Μπίτολα  της  Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Σ.Σ. Αμυνταίου λειτούργησε ως διαμετακομιστικός σταθμός, για μεγάλα εμπορικά κέντρα της εποχής εκείνης ,όπως η  Κοζάνη, η  Πτολεμαΐδα, η  Καστοριά και τα Γρεβενά αλλά και για μικρότερα   όπως το Σκλήθρο και η Κλεισούρα και ήταν η κύρια αιτία της αλματώδους ανάπτυξής  του.

  Γύρω από το σταθμό είχαν  κατασκευαστεί  μεγάλες αποθήκες,  καταστήματα εστίασης εμπορικά, ξενοδοχεία κ.α.

Τον Ιανουάριο 2011  ανεστάλη  η    λειτουργία της  σιδηροδρομικής γραμμής ως ζημιογόνος  και επαναλειτούργησε στις 14 Οκτωβρίου 2012.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών  έξω από την Λάρισα,  η οποία σκόρπισε τον θάνατο σε 57 συνανθρώπους μας, ήταν η αφορμή  να τεθεί και πάλι εκτός λειτουργίας.  Ουσιαστικά  έβαλε και την ταφόπλακα στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης Φλώρινας.

Επισκεφθήκαμε πριν μέρες  τον Σ.Σ. Αμυνταίου και απογοητευτήκαμε από την πλήρη εγκατάλειψη του σταθμού.

Η απαξίωση του τραίνου , σε όλο της το μεγαλείο. Πρόκειται δηλαδή περί ενός απέραντου σκουπιδότοπου με ετοιμόρροπα κτίρια τα οποία έχουν  ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Υπάρχουν πολλά σκουριασμένα σίδερα, μεταλλικές δεξαμενές κλπ., στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι αφύλακτος. Η αερογέφυρα επίσης, χρησιμοποιείται  και ως …ουρητήριο.  Πρόκειται ουσιαστικά περί μιας  υγειονομικής βόμβας.

Μετά από αυτά, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του δήμου Αμυνταίου και  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού η Πολιτεία, αδιαφορεί  πλήρως.


ΥΓ. Τη στιγμη που επρόκειτο να δημοσιευτεί το άρθρο πληροφορήθηκα ότι ο δήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιάννης Λιάσης πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη εξεύρεση λύσης.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου